Samsung Galaxy S4 vs HTC One

Author: Geen reacties Share:

Samsung heeft met de Galaxy S4 een nieuw vlaggenschip gepresenteerd, dat het onder andere op zal nemen tegen de HTC One, de meest geavanceerde smartphone die HTC op dit moment beschikbaar heeft. De Samsung Galaxy telefoons worden traditioneel vergeleken met de iPhone van Apple, maar op het Android-front zullen het de HTC One en wellicht de Xperia Z zijn die de S4 de meeste concurrentie op zullen leveren. We kijken in dit artikel alleen naar de HTC en de Galaxy S4.

one-vs-s4

We zullen uitgebreid stil staan bij de hardware van de beide toestellen, de user interface (UI), de camerafunctionaliteiten en natuurlijk naar de algemene impressie die de beide toestellen achterlaten.

Hardware vergelijking

Zowel de Samsung Galaxy S4 als de HTC One maken gebruik van een scherm met een FullHD resolutie, van 1920 x 1080 pixels. De Samsung Galaxy S4 vertoont deze HD-beelden op een 5,0” Super AMOLED scherm dat beschermd wordt met Corning Gorilla Glass 3, terwijl de HTC One gebruik maakt van een 4,7” Super LCD3, beschermd door Corning Gorilla Glass 2. Met 468 pixels per inch (ppi) scoort HTC net wat beter dan de 441 ppi van Samsung.

corning-gorilla-glass

De Samsung Galaxy S4 zal in de meeste landen voorzien worden van een Qualcomm Snapdragon processor. Ook HTC maakt daar voor de One gebruik van, aangezien men werkt met de Snapdragon 600 SoC. De beide modellen hebben daarnaast 2GB aan RAM-geheugen beschikbaar. Wat dat betreft houden de twee smartphones elkaar goed in evenwicht, al valt er bij de Samsung meer te kiezen qua opslagvolume. De HTC One is voorlopig alleen met 32GB aan geheugen beschikbaar, terwijl de Galaxy S4 met 16GB, 32GB of 64GB te kiezen valt en dit daarnaast met nog eens maximaal 64GB aan microSD geheugen is uit te breiden. Tenslotte maakt de HTC One gebruik van een 2300mAh batterij, waar de Samsung Galaxy S4 de beschikking heeft over 2600mAh.

User Interface

Qua User Interface (UI) maakt de HTC One gebruik van Sense 5, dat tegelijk met de telefoon is gelanceerd. Het is vooral de prachtige uitstraling van deze schil over het besturingssysteem die veel gebruikers aan weet te spreken. Het homescherm is opnieuw opgebouwd en het Roboto lettertype zorgt samen met de stijlvolle widgets voor een zeer nette afwerking. Ook de muziekspeler is opnieuw ontworpen en zorgt voor een visualizer en een automatische scroller voor songteksten.

galaxy-s-4

De Samsung Galaxy S4 maakt gebruik van een nieuwe TouchWiz UI, die beduidend minder is aangepast dan HTC Sense. Het lijkt erg op de software zoals die op de Galaxy S3 draaide. Samsung heeft echter wel een groot aantal nieuwe functies toegevoegd, waar Smart Scroll, Smart Pause, Air View, S Translator en Optical Reader uitstekende voorbeelden van zijn. De software maakt gebruik van eye-tracking, om gebruikers automatisch door teksten te laten scrollen en er bijvoorbeeld voor te zorgen dat een video op pauze gaat op het moment dat er wordt weggekeken. Dit zijn nieuwe functies, die zorgen voor een enorme mate van innovatie.

Camerafunctionaliteiten

De camera van de Samsung Galaxy S4 beschikt over 13 megapixel, waarmee prachtige foto’s te schieten zijn. Functies als Dual Camera (voor- en achterzijde), Sound & Shot, Drama Shot en Eraser Mode zorgen voor een handige camera die op een zeer slimme manier te gebruiken is.
HTC heeft er voor de HTC One voor gekozen om een 4 megapixel UltraPixel camera toe te passen, waardoor de resolutie waarmee foto’s worden gemaakt een stuk lager ligt. Een echte fotograaf weet dat het aantal megapixels niet alles zegt, waardoor HTC voor kwaliteit in plaats van kwantiteit lijkt te hebben gekozen. Het is vooral opvallend dat de HTC One er beter in slaagt om foto’s te maken op het moment dat er weinig licht beschikbaar is.

Algemene impressie

De Samsung Galaxy S4 is een stuk groter dan de HTC One, al zijn het beide behoorlijk grote toestellen. De schermen van, respectievelijk, 5,0” en 4,7” zorgen ervoor dat websites, foto’s en video’s optimaal tot hun recht komen. De toestellen hebben beide slechts een smalle rand rond het scherm lopen, waardoor ze prima in de hand liggen.
De HTC One lijkt vooral op het afspelen van media te zijn gericht. Het zijn bijvoorbeeld functies als BlinkFeed, Zoe en de nieuwe muziekspeler die ervoor zorgen dat zowel albums als foto’s en video’s op een zeer handige manier kunnen worden afgespeeld. Samsung met de Galaxy S4 lijkt in eerste instantie vooral in te zetten op een aantal handige en praktische functies. Denk daarbij bijvoorbeeld aan S Health, S Translator en Dual Shot. Aan de andere kant heeft de Galaxy S4 ook diverse features aan boord die zijn gericht op het afspelen van media. Denk hierbij aan Group Play wat ervoor zorgt dat muziek tegelijkertijd verspreid over meerdere toestellen afgespeeld kan worden om tot een optimale geluidservaring te komen.

Onze conclusie is dat de Galaxy S4 het toch op de meeste vlakken wint van de HTC ONE. Het is natuurlijk een kwestie van voorkeur of smaak waar je uiteindelijk voor kiest.

Previous Article

Gerucht: Samsung kondigt deze week de Galaxy S4 Mini aan!

Next Article

Bevestigd door Samsung: Verenigd Koninkrijk krijgt Galaxy S4 met Snapdragon 600 aan boord!

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *